top of page

KISS George ;)

Χρησιμοποιώ δομές φακέλων σχεδόν απο τις πρώτες μέρες ως βοηθός μοντέρ. Θυμάμαι σαν τώρα τους δασκάλους μου να ωρύονται ότι το απλό είναι δύσκολο αλλά παράλληλα και ταχύ.


Στα χρόνια που ήρθαν γεννήθηκε η φράση "Keep It Simply Stupid". Η ιδέα πίσω απο όλο αυτό, ήταν ότι, εάν δεν μπορούσα να πάω στο εταιρεία κάποια μέρα ή θα ακολουθήσει μετά απο εμένα μια μεταμεσονύχτια βάρδια βοηθού μοντέρ ή κάποιου άλλου μοντέρ, θα πρέπει να μπορεί να ανοίξει ένα φάκελο έργου μέσα σε 5 λεπτά και να αρχίσει να εργάζεται, δίχως να ακολουθήσει τηλεφώνημα στις 24:00 το βράδυ.


Στην προσπάθειά μου να μάθω περισσότερα, άρχισα να αναζητώ οτιδήποτε σχετικό. Έτυχε να πέσω επάνω στο ιστολόγιο του Shane Ross, όπου έγραφε για την δομή φακέλων εργασίας. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τη χρήση μιας πλήρους δομής. Έτσι, ενώ γνώριζα απο νωρίς να διατηρήσω απλό και οργανωμένο ένα έργο, δεν είχα μπει σε δομές φακέλων. Αυτό όμως κορυφώθηκε, όταν ξεκίνησα να συνεργάζομαι όλο και με μεγαλύτερες ομάδες στο κομμάτι της προ-παραγωγής και φυσικά μετα-παραγωγής.


Άρχισα να γίνομαι εμμονικός με την οργάνωση των πάντων, όλα να φέρουν ετικέτες, χρώματα κωδικοποιήσεις και απλή λογική φακέλου. Αυτό δεν άργησε να μεταφερθεί και στο λογισμικό επεξεργασίας οπτικοακουστικού υλικού που καθημερινά χρησιμοποιώ για να μοντάρω οποιοδήποτε έργο. Είμαι τόσο εμμονικός που έχω πολλές διαφορετικές δομές που χρησιμοποιώ. Με τα χρόνια όμως, έχω τροποποιήσει αυτήν τη δομή και σήμερα μοιράζομαι μαζί σας την τελευταία έκδοση τους.


Έχω μια δομή για το επίπεδο διαχειρίσεις αρχείων (Finder), μία για όταν κάνω αντιγραφή αρχείων κάμερας σε ένα γύρισμα (DIT) και τέλος μία για εισαγωγή στο λογισμικό του μοντάζ. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώ το Final Cut Pro ως non-linear editing λογισμικό, σχετικά με την δομή που ακολουθώ στο μοντάζ, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.




ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, ΛΟΙΠΟΝ;


Για τη δομή των φακέλων σε επίπεδο Finder, την χρησιμοποιώ στην αρχή κάθε νέου έργου. Απλώς δημιουργώ ένα διπλότυπο της δομής μου, στο φάκελο του έργου, στην συνέχεια το μετονομάζω με το όνομα του έργου ή κάποιο είδος συντομογραφίας του και αρχίζω να αντιγράφω μέσα σε αυτό... Όμοια προεργασία ακολουθώ και για το DIT. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι για την μεταφορά των αρχείων με ασφάλεια και ταχύτητα χρησιμοποιώ το λογισμικό hedge, προτείνω να επιλέξετε ένα λογισμικό για την μεταφορά του υλικού απο τις κάρτες σε δικούς και να μην εφησυχαστείτε με την απλή αντιγραφή του λειτουργικού συστήματος.

🗜 TIP: Κρατήστε να συμπιεσμένα αρχεία και όποτε θέλετε μια νέα δομή απλά αποσυμπιέστε το. Με αυτό το τρόπο θα κρατάει και τα εικονίδια που έχω ορίσει για κάθε φάκελο.


Στο φάκελο 01_, 02_ και 03_ οδηγό το FCP, με σκοπό να δημιουργήσει μέσα σε αυτούς τους φακέλους τα απαραίτητα αρχεία για κάθε Library που χρησιμοποιώ και διατηρώ στο φάκελο 01_Libraries. Χρησιμοποιώ το Final Cut Pro ως non-linear editing λογισμικό. Έτσι, για εμένα, το Media δείχνει στο φάκελο 02_FCPX_Media και το Cache στον 03_FCPX_Cache. Τέλος για Backup χρησιμοποιώ τον φάκελο 13_Auto Backups απο την δομή μου, εκεί θα μπορούσα να οδηγήσω και άλλα λογισμικά -όπως το Adobe After Effects- να κρατούν αρχεία ασφαλείας. Είναι στην διακριτική ευχέρειά μου να αναπτύξω σε βάθος το φάκελο 13_Auto Backups.


Κάθε φάκελος απο τους υπόλοιπους μπορεί να αναπτυχθεί σε βάθος και να υποδιαιρέσει τα αρχεία και υλικά με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό μπορεί να μοιάζει υπερβολικά εμμονικό, όμως μην ξεχνάτε τις στιγμές που είστε πάνω απο μια συγκεκριμένη εργασία και θέλετε να τοποθετείτε γρήγορα και με ασφάλεια ένα υλικό που έχει έρθει απο κάποιο τμήμα της μετα-παραγωγής όπως το τμήμα γραφικών, που συχνά διορθώνει με νέες εκδόσεις ένα αρχείο που έχετε λάβει.


Τώρα γνωρίζετε σε μεγάλο βαθμό το σκεπτικό και τον τρόπο εργασίας μου. Έτσι χρησιμοποιώ τις δομές φακέλων και τα πρότυπα έργων για να κάνω τη καθημερινότητά μου πιο αποδοτική. Υπάρχουν εκεί έξω εφαρμογές όπως το Post Haste που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αντι εμού. Προτιμώ όμως να μπορώ να προσαρμόσω όπως θέλω τους φακέλους και τα πρότυπά μου.








ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ


Μη διστάσετε να κατεβάσετε από εδώ DIT_Folder_Structure.zip το δωρεάν υπόδειγμα του DIT και να το χρησιμοποιήσετε όσο περισσότερο θέλετε!


Μη διστάσετε να κατεβάσετε από εδώ newTEMPLATE 2020 fcxp Project folder.zip το δωρεάν υπόδειγμα δομής φακέλων και να το χρησιμοποιήσετε όσο περισσότερο θέλετε!


Μη διστάσετε να κατεβάσετε από εδώ gPavloudis-Template Lib_20200430 το δωρεάν υπόδειγμα μοντάζ σε Final Cut Pro. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.



Θα ήθελα όμως να γνωρίζω τι χρησιμοποιείτε για τα δικά σας έργα, πάντα με ενδιέφερε να βλέπω πώς οργανώνουν τις δουλειές τους άλλοι μοντέρ. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω αλληλογραφίας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε αν έχετε απορίες.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page